Pastures de Castelltallat

Carn de vedella ecològica

Pastures de Castelltallat: gestió forestal contra els incendis

El mas Biosca és un senyor mas. Amb més de mil anys d’història a les espatlles, al capdamunt de la serra de Castelltallat, domina una extensa zona, barreja de camps boscos i camps de cereal. Uns boscos que tot just s’estan recuperant dels incendis que els van arrasar, en dues tongades, els anys 94 i 98.

Pastures de Castelltallat és un projecte que neix com a resposta, una resposta potent i ben madurada, a l’alçada del repte. La lluita contra els incendis aconsella tenir una bona gestió forestal. S’ha dit moltes vegades: els incendis s’apaguen a l’hivern. A cal Biosca, la seva manera de fer-ho és la gestió de les pastures, amb un ramat de vedelles. “Volem conservar els nostres boscos, aprofitem per vendre vedella ecològica”, diuen.

Una família arrelada

A cal Biosca hi viuen el Pere Fons i l’Anna Duocastella, una parella que han fet una llarga carrera professional a Manresa i a Barcelona, però sempre mantenint el vincle amb aquest racó de món a Castelltallat, d’on és la família de l’Anna.

Quan, ja fa anys, es va començar a parlar de les possibilitats del turisme rural, s’hi van engrescar de seguida. Hi veien una manera de compartir la seva manera de viure, vinculada al territori, amb un ferm compromís amb el món rural.

Pastures de Castelltallat és el projecte que hi engeguen el 2013, amb el Pere al capdavant, amb la col·laboració del Miquel, el ramader que té cura del ramat. I, per tancar el cercle, a aquest equip s’hi afegeix el gendre del Pere, en Marc Serra, fill de carnissers de Rubí. En Marc és qui fa l’especejament i la preparació de les comandes. I el repartiment, perquè les porta a casa. En Marc és doncs la cara visible per als consumidors, el contacte directe.

Vedella ecològica

Pastures de Castelltallat és un ramat d’una setantena de vaques. Les mares són de raça salers i els toros de raça xerolesa. Pasturen lliurement. Les cries viuen com a mínim fins als sis mesos amb les seves mares, alimentant-se sobretot de la llet materna. En moments puntuals,  la pastura es complementa amb el farratge i la farina.

Venda en línia: vedella de Pastures i altres productes ecològics

Pastures de Castelltallat ha renovat el seu lloc web, potenciant la venda en línia dels seus productes, al mateix temps que complementa la seva oferta amb productes d’altres productors.

Així, des del lloc web es poden fer comandes de la vedella i porc ecològic que elaboren ells mateixos, al seu propi obrador.

Els acords de col·laboració que han establert amb diferents productors, amb qui comparteixen la filosofia de qualitat i respecte per l’entorn. D’aquesta manera, també hi podem trobar pollastres i ous ecològics, del Bages. Els pollastres són els de la raça pota negra que cria en Gerard Font, d’Ecopallareta, al Poal de Manresa. Els ous vénen d’Aguilar de Segarra, de Cal Figuera.

De fora del Bages també trobem xai, embotits i làctics. El xai és de Cal Puigpelat, de La Molsosa, al Solsonès. Els embotits són de la Gleva, a Osona, i la llet i els formatges són del Mas Claperol, de Sant Feliu de Pallerols, a la Garrotxa.

Des de Pastures de Castelltallat, ja des de l’inici s’havia apostat per fer la venda directa dels seus productes. Com tants d’altres  negocis, però, la pandèmia els ha obligat a replantejar el seu model de negoci. Amb el confinament, l’any passat, amb els successius tancaments dels restaurants, han perdut bona part dels seus clients habituals. Però per una altra banda se’ls ha incrementat la demanda des dels clients particulars.

Pastures de Castelltallat, a domicili

La clau, en aquest model de negoci basat en la venda directa, és tenir una bona distribució. I se la fan ells mateixos. El Marc, amb la seva furgoneta, és qui fa la major part del repartiment. Rendibilitzar aquests esforços és el que els ha dut a establir aliances amb altres productors.

Per això han buscat productes complementaris. Productors petits com ells, petits artesans que busquin la qualitat. I sempre que es pugui, amb la certificació de producció ecològica. Amb els que puguin tenir una bona entesa, i estendre la col·laboració sempre que es pugui. En molts casos, no només és Pastures de Castelltallat que distribueix productes d’altri, sinó que també complementen les xarxes de distribució, o al seu torn també els altres distribueixen els productes de Pastures a la seva zona.


Xai i vedella de Castelltallat

Castelltallat (Sant Mateu de Bages) 08263 Barcelona ES
Com arribar-hi