Les pastures en un paradís bagenc

A tocar de casa, al Bages, tenim un paradís: la Serra de Castelltallat. A l’elevat nivell del turisme rural —pioner a la nostra zona—, als atractius de les passejades en carro o a l’extraordinari Observatori Astronòmic, cal afegir-hi el nou projecte de Pastures de Castelltallat que ofereix una gran varietat de productes de vedella i xai ecològic d’una qualitat extraordinària i que podeu trobar a mengemBages gràcies a l’acord al que hem arribat per poder vendre la vedella i el xai degudament especejada i amb un seguiment exhaustiu de la seva qualitat.

Al darrera del projecte Pastures de Castellatallat, com passa amb els bons projectes, hi ha  moltes hores de feina -de pensar meticulosament tots els processos per garantir-ne la qualitat màxima- i una passió desbordant. Ho hem pogut comprovar en totes les converses que hem tingut amb el Pere Fons i el Miquel Torres i ho vam corroborar amb la visita que vam fer a Biosca, on s’ha engendrat el projecte. I al costat de la passió també hi ha expertesa: la del Miquel, el pastor, la del Pere, el gestor i la de la gent de Biosca que coneixen al mil·límetre cada pam de terra de la Serra de Castelltallat.

Per què és tan bona la carn de pastures de Castelltallat?

Aquesta va ser la pregunta que li vam formular al Miquel, el pastor. I no va dubtar ni un segon a explicar-nos els secrets:

Separar tard les cries de les mares: “La meva filosofia és que el que faig ho he de fer el millor possible”, diu el Miquel. I això passa per “separar molt tard les cries de les seves mares, els creixement són lents”. Les cries tenen una llarga lactància materna i viuen tranquil·les el temps necessari acompanyades de les seves progenitores. Sense pressa, una filosofia que no la verbalitzen, però que traspua darrera de cada acció que fan.

Carn molt fresca: Després del sacrifici la carn reposa els dies necessaris, s’elabora artesanalment i se serveix de forma immediata. L’escorxador on treballen està ubicat a Lleida perquè “està certificat ecològicament i perquè ens permet seguir tot el procés adaptant-nos completament a les necessitats dels consumidors”, expliquen el Miquel i el Pere. Aquesta manera de funcionar permet que en no més de dotze hores es talla o s’elabora la carn i se serveix al consumidor.

Procés ecològic i fabricació pròpia del pinso: l’alimentació de tots els animals, vedells i xais, de Pastures de Castelltallat és ecològica. Pasturen lliurement per la serra fent les transhumàncies necessàries i quan han d’estar estabulades s’alimenten del pinso que han conreat a Cal Biosca. “Sembrem el gra, el recol·lectem i el molem, tot de forma ecològica i com a tal certificada”, expliquen amb orgull a l’hora que el Miquel rebla el clau dient que “no ens hem inventat la sopa d’all, això als quaderns de l’avi ja s’explicava”. A tot això cal afegir-hi l’obrador nou de trinca que han instal·lat per poder fer l’especejat.

Control del sotabosc: malauradament els incendis forestals han estat molt presents a la vida de la gent de la serra de Castelltallat. Han après que la lluita contra els incendis passa per tenir un paisatge net i que la forma més natural de tenir un paisatge amb un sotabosc aclarit és amb la pastura. En el fons, aquest és un dels orígens de la nova, però experta explotació.

I tot això és ja de per sí la garantia d’una carn d’una qualitat extraordinària i que des de mengemBages us recomanem fermament.

La serra de Castelltallat, un tresor

No podem acabar aquest post sense insistir en una sentència ferma: la serra de Castelltallat, a la comarca del Bages, és tot un tresor. Amb aquest espai passa una d’aquelles coses curioses: és  molt valorada per persones estrangeres i de fora de la comarca i poc coneguda pels propis Bagencs, molts dels quals encara se sorprenen quan hi passegen envoltats d’un extraordinari paisatge o quan descobreixen la qualitat de les seves cases rurals o la varietat d’activitats com les passejades en carro o el meravellós atractiu de l’Observatori Astronòmic. És una terra per estar-hi i per tastar-la i ara ho podeu fer, des de casa vostra, a través de Pastures de Castelltallat i mengemBages.


Publicat el 16 setembre 2014, al blog de MengemBages