Tatjé de Viladordis

Conills i colomins

Cria de conills i colomins

En Joan Tatjé és un pagès de Manresa, dels de tota la vida. Conegut sobretot per la seva llarga trajectòria a Unió de Pagesos. Reivindicant la dignitat d’aquest ofici. I una mica més, implicant-se amb altres lluites, sempre en defensa del territori.

En Joan té l’edat per jubilar-se, però ho ha fet a mitges. Amb el seu fill Marc estan fent la transició. El Marc ja és qui puja al tractor per menar les més de cent hectàrees que tenen entre Manresa i Cabrianes. I també qui porta les vaques que pasturen.

En Joan continua fent feina, a prop de casa, a Viladordis, tenint cura dels conills i els colomins. Emprenent encara nous projectes. Fa poc que ha posat en marxa un nou obrador, on poder preparar els conills. I ara estan enllestint un nou lloc web, des d’on poder fer la venda en línia.

Conills de qualitat

En Joan, al principi, quan va començar, es dedicava a l’engreix de porcs i de vedells, com el seu pare. Però va veure que calia fer canvis, calia buscar una activitat que fos més respectuosa amb el veïnat. I d’aquí venen els conills.

Mirant sempre d’aconseguir una carn de qualitat. Que fos diferent. Que pogués portar, amb la cara ben alta, la marca “Tatjé de Viladordis”. Amb una alimentació cuidada, amb alfals, blat, ordi. Amb un creixement lent i un respecte pel benestar animal.

Podem dir que ho ha aconseguit. Si més no, la qualitat dels seus conills és reconeguda pels bons restaurants de la comarca, i també per les millors carnisseries de la zona. Ara, a més, també podem trobar-los al nou SuperCoop Manresa i també al mercat Arrels.

Colomins de tres estrelles

Una altra revolució a la granja va ser l’aposta pels colomins. La dels Tatjé, a Viladordis, és l’única granja de colomins de Catalunya. És una carn que actualment té poc pes, a les cuines de les cases catalanes. Però en canvi va molt buscada pels grans restaurants. D’aquells que tenen estrelles, que a Catalunya, afortunats que som, en tenim uns quants.

De fet l’aventura la va suggerir l’Oriol Rovira, un dels xefs estrellats, d’els Casals, a Sagàs. Era l’any 2009. Abans, els colomins els portaven de Navarra o França.

Ara, directament des de Viladordis, a les millors cartes: Trilogia de colomí de la família Tatjé. Colomí de la família Tatjé rostit amb polenta. Colomí de la família Tatjé sobre terra d’olives negres. Colomí rostit de cal Tatjé amb albergínia, tomàquet i anxoves.

Botiga en línia

El nou obrador, on fan l’especejament dels conills, era el pas previ a poder fer la venda directa, a través de la seva botiga en línia. Que encara no està operativa.

En aquest obrador poden preparar els conills en diferents formats. S’adapten a les necessitats actuals dels clients. Alguns volen només espatlles, d’altres volen costelletes. Hi ha qui el vol a talls grossos, hi ha qui el prefereix a talls petits. Adaptar-se als nous temps, respondre la necessitat del consumidor actual, és la manera de poder continuar creixent. Aquesta, si més no, és la conclusió a què ha arribat en Joan Tatjé.