Aprofitant que a finals de setembre es celebrava la Festa de la Sega a Deltebre, vam anar a conèixer el seu arròs i el seu molí. De fet, l’arròs ja el coneixíem i el fem servir a casa molt sovint. És un arròs sense cap tractament químic per a la seva conservació que es fa exclusivament gràcies a l’envasat al buit.

Sacs d'arròs del Molí de Rafelet

El Molí de Rafelet és a Deltebre, i és un molí de fusta de tradició familiar. El procés de preparació del cereal es fa de manera tradicional i semiartesana. Això, juntament amb la qualitat de la matèria primera fa que en surti un producte amb molt de gust i bona cocció. De collita pròpia i també de petits agricultors del Delta de l’Ebre. En aquest darrer cas, faciliten als agricultors la llavor i en supervisen el cultiu.

L’arròs se sembra al maig, en terres que s’han preparat al març, quan el nivell d’aigua de l’arrossar ha arribat al nivell òptim. Al juny ja es veu el color verd, a l’agost es forma l’espiga i al setembre es procedeix a la sega. Tan bon punt se sega, s’ha de deixar assecar. I aquí és on comença la diferència: en lloc de fer servir forns d’assecatge, a Molí de Rafelet l’assequen al sol; escampant-lo en una era i deixant que l’acció del sol faci la seva feina.

El procés al molí d'arròs del Molí de Rafelet

Un arròs saborós i digestiu

Quan l’arròs s’ha assecat, arriba al molí. Allí s’esclofolla i se separa la closca del gra. En aquest primer pas obtenim la closca i l’arròs integral. Per blanquejar-lo, fan servir el molí de fusta i amb cons d’esmeril. El seu arròs no és completament blanc, això el fa més digestiu i saborós. Finalment s’envasa en saquets de roba i s’hi fa un envasat al buit.

Una jornada arrossaire no és completa sense tastar el producte. En aquest cas vàrem fer-ho en un dinar amb tots els bloguers al Restaurant Paca de Riumar (Deltebre). Allà vàrem gaudir, entre altres coses, d’una fantàstica paella on es notava tant el bon sabor de l’arròs com la mà de la cuinera.

Un producte saborós, l'arròs del Molí de Rafelet

Les festes de l’arròs de Deltebre

Les festes de Deltebre van començar a celebrar-se l’any 2001 per recuperar la memòria de les feines tradicionals del cultiu, aquelles que es fan de la manera tradicional, sense maquinària. Es divideixen en dues parts: la sembra, que es fa al maig-juny i la sega que es fa al setembre. A banda de les tasques pròpies del camp, la festa s’acompanya d’altres tradicions de caràcter més lúdic.

La festa comença quan els pagesos entren a l’arrossar a sembrar o segar, segons sigui l’època. Un cop la feina està feta, es passa a la part més lúdica: Cantada i ballada de jotes, jocs, mercat i un grapat d’activitats que ens fan reviure la història del Delta.

 

 

 

 

 

 

Article i foto de portada publicats originalment a a4passes.