Prades de la Molsosa. Un poblet petit, no arriben a vint persones les que hi viuen entre setmana. Al sud del Solsonès, a tocar del Bages. Ben conservat, ben cuidadet. Fa goig.
És aquí que neix el projecte “Torna terra”, un projecte petit, senzill, com el poble. És una idea de l’Arnau, fill de Cal Palà, que després d’estudiar i de treballar uns anys a la capital decideix de tornar a casa. El pare es jubila, i ell es fa càrrec de l’explotació familiar: cultiu de cereals, cria de conills i ara, en ment, algun projecte de gestió forestal.
La idea de “Torna terra” és aparentment senzilla. Pels voltants de Prades hi ha horts abandonats. Hi ha també molts camps que encara es treballen, gairebé tots dedicats al cereal, a l’ordi. Però hi ha petits horts, antigament treballats, que el progressiu despoblament ha anat condemnant a l’oblit i l’abandó. Fins ara, que l’Arnau ha tornat.
De moment ha recuperat el de la Basa del Coll i per l’any vinent ja té ullat l’Hort de Ratera. Recupera la terra i recupera els noms.
Ecològic
Per complicar-ho una mica, un dels pilars del projecte és que el producte que se n’obtingui estigui certificat com a ecològic. Aquesta és fàcil: la mida dels horts és l’adequada, i el fet que siguin terrenys cultivats durant molt de temps, però també abandonats molt de temps, fan que el conreu sigui agraït.
Circuit curt
Un altre dels pilars de Torna Terra és que el circuit de venda sigui el màxim de curt possible, i es basi en la confiança. Aquí entra en joc MengemBages, amb les seves botigues a Manresa i el seu punt de venda a internet.
La bona comunicació amb el distribuidor és bàsica, per un altre aspecte que es considera bàsic: no es vol produir excedents. Ajustar al màxim l’oferta a la demanda.
Varietats locals
Com els espectacles de circ, hi ha un “més difícil encara”: l’Arnau explica que “el que plantem seran varietats locals i el nostre projecte ajudarà a conservar-les, tot multiplicant la llavor per poder generar-ne estoc”.
Aquí entra a la pista un altre dels actors, l’Era, a través del projecte Esporus, que col·labora facilitant el planter i les llavors de les varietats locals que es decideixen plantar. A més, assessora sobre quines varietats s’adaptaran millor a la situació climàtica d’alçada i de característiques del terreny.
De moment, dos tipus de ceba, llarga de Berga i Gran i Dolça. Dos tipus d’enciams: Carxofeta de l’Espà i de Tres Ulls. I tres varietats de tomàquets: de penjar Mallorquí, de penjar Tísica i de Cirereta. En parlem amb més calma, que el tema s’ho val.
Treball en xarxa
Sí, com en el circ, aquí també hi ha xarxa. Que no fa més difícil la feina, al contrari: la fa més segura, més agradable. L’Arnau, amb Torna Terra, no fa més que aplicar el que va aprendre treballant a Barcelona, en l’entorn cooperatiu.
Hem parlat ja de la relació del projecte amb MengemBages, i amb l’Era, però no s’acaba aquí. Compta també amb el suport de l’Arada, una cooperativa que aporta l’assessorament en activitats de restauració i promoció paisatgística. També és coneixedora de les xarxes empresarials, locals i supralocals. A l’Arada ho trobem la Marina, germana bessona de l’Arnau. En parlarem també amb calma, un altre dia, de l’Arada, que la feina que fan també s’ho val.
Però no s’acaba aquí, la xarxa. De fet, la xarxa tot just comença. El projecte que ara és petit té un punt d’ambició, que el pot fer gran, o no. L’Arnau ha treballat la marca. Ha cuidat el disseny. El projecte Torna Terra té una marca amb etiquetatge propi que s’ha generat per identificar els productes que en formin part. Unes etiquetes cuidades, com també estan cuidades les caixetes on es presenten els tomàquets estan fetes per associació Amisol de Solsona.
Perquè la idea és que qui vulgui s’hi pugui afegir, fent servir la mateixa marca. Ell comença des de Prades de la Molsosa, però està obert a incorporacions que puguin venir de l’Empordà, del Penedès o del Vallès. Quines condicions hauran de complir, aquestes incorporacions? Que compleixin els valors del projecte: recuperar terra abandonada, circuit curt, ecològic, varietats locals, treball en xarxa.
La idea és bona!
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?