Ada Parellada, una cuina mediàtica i coneguda pel seu activisme en contra del malbaratament d’aliments, s’acaba de posicionar clarament partidària del producte de proximitat, per davant del producte ecològic.

En una entrevista de Mar Rocabert per al diari El País, per parlar inicialment de la seva iniciativa gastrorecup, Ada té ganes d’entrar en aquesta polèmica quan, preguntada per on vé la dèria de comprar verdura i fruita pel seu aspecte bonic, la cuinera respon que aquesta “moltes vegades té gust i l’ecològica no té tant de gust”.

Davant la sorpresa de l’entrevistadora, Ada deixa anar unes quantes perles: “És una historia romàntica que el que és ecològic és més bo”, i “les grans empreses que poden investigar fan millor producte que els pobres nanos que estan lluitant sense fer servir pesticides. Perquè a vegades els pesticides donen fruits amb més bon gust”.

I per la salut?

Se li ha de reconèixer, a l’Ada, una certa originalitat i una alta dosi de valentia, perquè el discurs imperant eleva l’ecològic a l’altar de totes les virtuts. Suposem que fos cert que, pel que fa al gust, no hi ha massa diferència. Però, i per la salut? La periodista li ho pregunta i l’Ada torna a soprendre amb la seva resposta:

És igual i nutricionalment és perfecte. Quatre pesticides que sabem que no ens fan mal perquè peles les verdures… són pesticides controlats“.

I finalment, la cuinera conscienciada conclou que prefereix proximitat per davant de l’ecològic. “Hem de potenciar la compra sostenible, la producció sostenible, la sobirania alimentària, la compra de proximitat. Però si el de proximitat ha de posar una mica de pesticida perquè si no ho fa no arriba al mercat, deixa que n’hi posi i que es guanyi la vida i faci un producte estimat”.

En el seu restaurant, Semproniana, diu que prioritza “la proximitat, però no és exclusiu, jo haig de fer negoci, tinc 18 persones de personal que volen cobrar cada mes, més enllà de les meves idees.(…) No prioritzo el que és ecològic. Perquè em sembla una gran mentida i una eina de màrqueting. En canvi, m’encanta que al Prat hi hagi carxofes i no pisos, perquè és biodiversitat i sostenibilitat. Hem de tenir pagesos, empresaris, cuiners, tèxtil, hem de ser un país sobirà econòmicament, i tots els sectors han d’estar representats. Per tant, el meu pagès ha de ser competitiu”.

De proximitat o ecològic? Evidentment, que també poden ser les dues coses alhora, de proximitat i ecològic. Però vosaltres, què preferiu, què prioritzeu? L’opinió de l’Ada Parellada, ben qualificada, és per escoltar, si més no.


Foto: Ada Parellada, del seu blog.