Cap a finals (o mitjans d’octubre), a Castellfollit del Boix celebren una fira per reivindicar el seu producte més simgular: la mongeta, la seva mongeta, la coneguda com a mongeta de Castellfollit.

El 2022, 5a edició de la Fira de la mongeta de Castellfollit del Boix

La part central, és clar, és el mercat. Un mercat on podem comprar mongetes de Castellfollit, és clar. En les seves dues versions: crues i cuites. Crues, en bossetes que podem guardar al rebost i cuinar-les a casa quan ens vingui de gust. Cuites, per tastar-les allà mateix.

Castellfollit és un poblet petit, i la fira té unes proporcions a la seva mida. Però déu-n’hi-do de la diversitat de l’oferta que hi tenim. D’on destaca, sens dubte, la que representen els dos cellers que hi ha al municipi: el celler Grau i Grau i Entrebosc. Els dos tenen parades a la Fira. Tant hi podem fer tastos dels seus vins, com comprar-ne alguna ampolla.

Qui trobarem a la Fira de la mongeta de Castellfollit del Boix?

🌱 Productors de mongeta de Castellfollit del Boix
🍷 Celler Grau i Grau
🐂 Vedella i productes de Can Vilumara
🐖 Porc Ral de Ca la Pilar d’Avinyó
🧀 Formatges Venys
🍷 Celler Entrebosc
🍯 Mel de Ca la Melera
🥃 Licors Xarrup 6.5
🎁 Artesania de Cal Sargantana i Montserrat Riu
👩🏻‍🍳 Restaurant Ca l’Andorrà

A més, moltes d’aquestes parades oferiran tastos i degustacions! No te les perdis!

Activitats paral·leles

Pels voltants del mercat, durant tot el matí s’hi fan activitats relacionades. Podem veure una mostra de com era el batre, el procés per desgranar la mongeta.

Una fira jove

És una fira jove, que va començar tot just el 2018. L’any 2020, l’any del confinament, se n’havia de fer la 3a edició. I com tantes d’altres coses, que es van veure alterades, per la covid 19, es va fer, però es va fer diferent, en format telemàtic.

De resultes d’aquesta 3a edició n’han quedat una sèrie de vídeos, com per exemple aquest, que explica molt bé l’origen d’aquest cultiu especial:

 

Més informació