Cap a finals (o mitjans d’octubre), a Castellfollit del Boix celebren una fira per reivindicar el seu producte més simgular: la mongeta, la seva mongeta, la coneguda com a mongeta de Castellfollit.

És una fira jove, que va començar tot just el 2018. L’any 2020, l’any del confinament, se n’havia de fer la 3a edició. I com tantes d’altres coses, que es van veure alterades, per la covid 19, es va fer, però es va fer diferent, en format telemàtic.

De resultes d’aquesta 3a edició n’han quedat una sèrie de vídeos, com per exemple aquest, que explica molt bé l’origen d’aquest cultiu especial:

El 2021, 4a edició de la Fira de la mongeta de Castellfollit del Boix

Si aquest 2021, cap a l’octubre, el virus i les autoritats ho permeten, esperem que la fira de la mongeta de Castellfollit recuperi el seu caràcter. És a dir, que s’assembli una mica al que va ser la fira de l’any 2019, en que vam tenir un dissabte al matí atapeït d’activitats al voltant d’aquest llegum.

La part central, és clar, n’era el mercat. Un mercat on podíem comprar mongetes de Castellfollit, és clar. En les seves dues versions: crues i cuites. Crues, en bossetes que podem guardar al rebost i cuinar-les a casa quan ens vingui de gust. Cuites, per tastar-les allà mateix.

Castellfollit és un poblet petit, i la fira té unes proporcions a la seva mida. Però déu-n’hi-do de la diversitat de l’oferta que hi tenim. D’on destaca, sens dubte, la que representen els dos cellers que hi ha al municipi: el celler Grau i Grau i Entrebosc. Els dos tenen parades a la Fira. Tant hi podem fer tastos dels seus vins, com comprar-ne alguna ampolla.

Pels voltants del mercat, durant tot el matí s’hi fan activitats relacionades. Podem veure una mostra de com era el batre, el procés per desgranar la mongeta.

També s’hi fan demostracions de cuina, com la que va oferir en Nani Sala, del restaurant del Mas de la Sala, de Sallent. Bon cuiner, que sap transmetre l’amor pels productes de la nostra terra.

 

Més informació