Artelac
Formatge de cabra, ecològic
Làctics Casanueva, coneguts pels seus formatges Artelac, és una formatgeria familiar. Iniciada pel pare, en l’actualitat la porten entre dos dels seus fills, el Daniel i el José Luis, amb el suport d’altres membres de la família.
Situada a Sant Vicenç de Castellet, a la zona coneguda com a Vallhonesta.
És una formatgeria de pastor. És a dir, tenen un ramat, i només fan formatges amb la llet del seu ramat. Un ramat de cabres, que pastura sempre que pot pels boscos del voltant. Quan no, s’alimenta de farratges i cereals que han estat cultivats a la mateixa finca.
Una formatgeria que té el segell ecològic del CCPAE per tots els seus productes. Sinònim d’un respecte per l’entorn, i d’absència de qualsevol mena d’herbicides o pesticides.
Visites a la granja
L’altra fet diferencial d’Artelac és que estan preparats per a rebre visites en qualsevol moment. Al mestre formatger, en Daniel, li encanta poder explicar el procés d’elaboració dels seus formatges.
Totes les visites inclouen un tast de 8 dels seus formatges. Ben acompanyats de vins ecològics de cellers propers. El preu de la visita és de 13 € per persona. S’hi pot anar qualsevol dia de la setmana, a les 11:30 h. Amb cita prèvia, això sí. Cal fer la reserva per telèfon, per WhatsApp o per correu electrònic.
Artelac, una gamma àmplia i innovadora
Tots els productes amb la marca Artelac, com dèiem abans, estan fets amb la llet del seu ramat. per tant, tots són de llet de cabra i ecològics.
El mató i el formatge fresc són els productes emblema.
Però les ganes d’innovar del formatger Daniel es noten sobretot en la gamma dels formatges tendres: en tenen amb anous, amb herbes, amb llavors de rosella, amb mel i canyella, amb pebre negra…
El Quatre Cantons, amb dos mesos i mig de maduració, és un formatge de pasta tova, del tipus brie.
En la gamma de curats, en tenen d’un i de dos anys de maduració.
I a partir d’un formatge curat d’un any, elaboren el formatge amb oli d’oliva, que arriba als cinc anys de maduració.
Una altra variant dels curats és el Marbrat del Bages, un formatge blau, de tipus cabrales, amb dos anys de maduració.
A part, venen la llet pasteuritzada de cabra, iogurts, quefir de llet de cabra…
I en l’apartat de postres, tenen pastís de formatge i flam d’ou.
Tots aquests productes els podem trobar a la botiga que tenen a la granja, així com a la carta d’alguns restaurants de la zona, i botigues especialitzades.
Tipus de formatges i altres productes
- Formatge tendre
- Formatge de pasta tova
- Formatge curat
- Formatge fresc
- Mato
- Iogurt
- Llet fresca
- Kèfir
- Crema de formatge
- Pastís de formatge
ACTIVITATS A LàCTICS CASANUEVA, ARTELAC
- Venda directa a l’explotació
- Visites guiades a la granja i la formatgeria ecològica
- Degustació dels productes
Per saber-ne més: