Deixeu-me que us confessi un petit secret: un petit ritual que em permet de tocar el cel una estoneta cada dia. A l’hora d’esmorzar, una llesca de pa, un raig d’oli i uns petits talls d’un formatge curat de cabra. Un gust d’aquells forts, intensos, apte per als amants del formatge, que t’omple la boca amb una simple queixalada i fa que t’oblidis per un moment de tota la resta, dels correus, missatges de whatsapp i tota cosa mundana. Per un moment, només això: un mos de formatge esdevingut quasi experiència mística. Es diu Artelac, i és del Bages.

Artelac és un pou de sorpreses i la primera és aquesta: que és del Bages. Una comarca que d’entrada costa d’associar a formatge de qualitat. Hi trobem el mató de Montserrat, i poca cosa més. Fins ara, que sembla que tenim alguns nous formatgers que es reivindiquen. I entre aquests “nous” formatgers, en Daniel Casanueva, el responsable de la formatgeria Artelac, és un dels més ferms.

És hora de fer una visita

Havíem anat trobant els formatges Artelac a diverses fires: a BioCultura, de Barcelona, a Ecoviure, de Manresa, a l’Alicia’t, a Sant Benet de Bages, i a les del Geoparc, del Consell Comarcal del Bages. Havíem tastat algun dels seus formatges. Però la veritat és que poca cosa més en sabíem. Fins que ens vam decidir a visitar-los.