Eixarcolant ja té a punt una nova edició de la jornada per conèixer els secrets de les “males herbes”

La tercera Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades ha presentat el programa d’actes d’aquesta edició que es farà el 7 d’abril a Igualada. Les plantes anomenades popularment “males herbes” i també les varietats tradicionals en desús són les protagonistes d’un esdeveniment únic.

Es tracta d’un “projecte innovador i  transformador, d’una iniciativa pionera en l’àmbit català i estatal”, segons els organitzadors. Amb només dues edicions ha esdevingut ja un referent per al sector.

El col·lectiu Eixarcolant torna a convocar aquesta diada de difusió sobre els usos de les plantes o “males herbes” que la modernitat ha anat fent desaparèixer de les nostres cases. Un atapeït programa amb actes divulgatius, lúdics i culinaris espera als visitants que facin cap a l’Espai Cívic Centre d’Igualada el 7 d’abril, en la tercera edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades.

 Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, 7 d’abril a Igualada

Els actes es faran pels volts de l’Espai Cívic Centre, al Casal del Passeig d’Igualada, i als carrers i places del voltant. La jornada està organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant, amb la col·laboració de l’ajuntament d’Igualada, el Consell Comarcal de l’Anoia i la Generalitat de Catalunya, entre d’altres. Ofereix als visitants l’oportunitat de descobrir de forma vivencial els usos d’un gran nombre d’espècies i varietats que si bé són desconegudes per la majoria, poden tenir un gran nombre d’aplicacions en el dia a dia, per exemple en l’àmbit culinari.

Alhora, la Jornada donarà veu als usos tradicionals de la vegetació i posarà de manifest que en ells s’hi troben les bases per avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals i culturals.

Propostes d'activitats vàries, al lloc web d'Eixarcolant

Propostes d’activitats vàries, al lloc web d’Eixarcolant

Tastos de plantes oblidades

Segons els organitzadors, “després de la gran acollida que va tenir la segona edició, enguany hem confeccionat un programa d’activitats amb el bo i millor de l’any passat i també amb moltes novetats, per tal que tothom pugui trobar el seu espai”.

En el programa és dens i complet: hi ha quatre tipus de tasts, amb dues sessions de tast per cadascun, un cicle de vuit xerrades tècniques i divulgatives, 17 tallers, una vintena de presentacions de projectes, una sortida etnobotànica, un espai on persones de diferents cultures ens transmetran en directe els seus coneixements etnobotànics, presentacions de llibres i passis de documentals, un dinar silvestre, exposicions diverses.

Pels més menuts, cinc activitats pensades específicament per a ells. I també la novena Fira de la Biodiversitat Cultivada de la Xarxa Catalana de Graners (la qual es desenvoluparà en el si de la Jornada).

I finalment, de fires, també n’hi haurà una altra, la de productes silvestres i varietats tradicionals oblidades amb 50 expositors que oferiran també degustacions dels seus productes,

Un programa dens, variat, concebut per tal que visitants de tots els perfils puguin torbar en la Jornada activitats que els permetin gaudir d’un dissabte diferent amb els amics, la família o en parella.

Moltes de les activitats són de participació lliure, si bé algunes requereixen inscripció prèvia. Per realitzar les inscripcions i accedir al programa detallat d’activitats consulteu el portal www.eixarcolant.cat. També hi ha un perfil obert a les xarxes socials amb el nom d’@Eixarcolant.