MengemBages va néixer a finals del 2011 com un punt de trobada entre petits productors alimentaris de la comarca del Bages i els consumidors que prefereixen menjar aliments fets a prop de casa.
Els clients poden comprar directament a les dues botigues que tenen a Manresa, o bé a través del web. En aquest darrer cas, fan la distribució en divendres, que pot ser a domicili i tenir un cost, o pot ser gratuïta si es fa la recollida en algun dels punts que hi ha establerts (vuit a la comarca de Bages i cinc a Barcelona).
L’oferta de mengemBages inclou aliments produïts de manera ecològica i de producció convencional. Comprar aliments produïts a la mateixa comarca ja és, en si mateix, un primer pas de consum responsable amb el medi ambient perquè redueix la despesa de carburants pel transport, els tractaments dels aliments per suportar el transport i fomenta l’activitat agrícola al rodal de Manresa.
La riquesa de la comarca
A l’Alba Rojas, coordinadora, li agrada explicar, i ho fa amb vehemència, que un projecte com mengemBages no podia néixer a qualsevol comarca de Catalunya. Que el Bages té unes característiques, una diversitat de productes i de productes que no tenen altres comarques.
“No som conscients de la riquesa que tenim a la comarca. Som pioners en la cervesa artesana. Tenim una horta potent, gràcies a l’aigua de la Sèquia, tenim uns productes d’horts amb personalitat pròpia. Tenim productes de granja de qualitat, com el porc ral, vedella i pollastres ecològics. Vins amb denominació d’origen, olis de qualitat. Molts forns de pa, a molts llocs de la comarca, que fan pa artesanal.”
No som conscients de la riquesa que tenim a la comarca
En l’actualitat, camí de complir els primers cinc anys de vida, l’oferta de productes o productors que es poden trobar a mengemBages depassa de molt l’àmbit estricte de la comarca del Bages, però el concepte de proximitat és el que dóna sentit a l’oferta. El cas d’”El peix de mengemBages” és paradigmàtic, en aquest sentit: és una de les línies que té més acceptació, i es treballa amb peix provinent del mercat de Barcelona. Preferentment de les costes peninsulars i excepcionalment de l’Atlàntic Nord i aqüicultura.
Consciència
“Hem de prendre consciència: si consumim el que som capaços de produir, podrem fer del sector primari un motor del territori. Amb una mirada ampla, perquè si tenim pagesos que es guanyen la vida podrem preservar el paisatge. Perquè si consumim el que els nostres pagesos produeixen tots plegats guanyem en autoestima, convençuts que tenim un bon producte i un bon país.”

Alba Rojas
MengemBages: una cooperativa emprenedora
En poc temps, mengemBages ha esdevingut un referent clar a la comarca, pel que fa a producte de proximitat i ecològic. És una cooperativa, però també el fruit de la feina i l’empenta d’una emprenedora, Alba Rojas.
L’Alba és mestra de formació, però no ha exercit mai com a tal, tot i que la seva trajectòria ha estat sempre molt vinculada al món educatiu. Va començar gestionant menjadors escolars i activitats extraescolars i ben aviat va crear una primera cooperativa, a Manresa, per gestionar activitats educatives no lectives, i per gestionar les escoles bressol municipals.
Un primer canvi la porta al món dels adolescents amb risc d’exclusió social, i és quan entra en contacte amb Gedi, una cooperativa que serveix de paraigua per a molts projectes d’iniciatives socials.
Frescoop
Una de les iniciatives que neix de Gedi és una altra cooperativa, Frescoop, des de la qual l’Alba passa a gestionar els menjadors del Bages, per un acord amb el Consell Comarcal.
“M’agrada impulsar projectes arrelats al territori. Projectes de proximitat, de l’àmbit que sigui”.
Després, entre els anys 2010 i 2011, reben l’encàrrec de fer un estudi sobre la producció ecològica a la comarca, i una de les conseqüències d’aquest projecte és la posada en marxa, el desembre del 2011 i dins de Frescoop, d’un punt de venda físic i per internet, mengemBages, especialitzat en els productes de proximitat i ecològics.
“Emprenedora? Sí que és una paraula que em defineix, però no m’agrada l’ús que se’n fa. Fins ara he pogut fer el que he volgut fer. M’agrada impulsar projectes arrelats al territori. Projectes de proximitat, de l’àmbit que sigui”.
És una emprenedora, doncs, que s’ha mogut gairebé sempre en el món cooperatiu. Amb l’excepció de Segon@, una botiga de segona mà al centre històric de Manresa. De petita ja anava a una escola, La Flama, que era una cooperativa. I la primera escola en què va entrar a treballar, l’Espill, també.

Presentant el projecte Torna Terra, amb l’Arada i l’Era.
Col·laborant en xarxa
Pràcticament des de l’inici, mengemBages s’ha mostrat com un pol d’atracció o com un centre generador d’altres iniciatives poc o molt vinculades. Per exemple, el local en què van nèixer, al carrer del Bruc de Manresa, acull també una altra cooperativa, Mbici, que s’encarrega de fer el repartiment de les comandes.
“La nostra filosofia és fer xarxa al territori, créixer de mica en mica col·laborant en xarxa. Sabem que sols no farem tant com acompanyats, i que és amb el treball en xarxa que podrem avançar, evolucionar. El que volem és transformar models de producció i de distribució, establint relacions de guanyar-guanyar”.
TornaTerra, Mengem de l’Hort, mengemBaix, restaurant La Tossa, són algunes de les iniciatives que han sortit al seu voltant.
MengemOsona és un cas diferent: en aquest cas només se’ls va cedir la marca, però funciona de forma totalment autònoma.
Transformar models de producció i de distribució
“Un cop engegat mengemBages, ens venia a veure molta gent, que volien posar en marxa iniciatives socials. Del Maresme, de la Garrotxa, dels Vallesos… En alguns casos ens demanaven que ens hi involucréssim, però no donàvem l’abast. Ens vam plantejar de fer franquícies, però vam pensar que aquests tipus de projectes han de seguir diferents vies, i el que vam fer és posar-los en contacte amb diferents productors, i que faci cadascú el seu camí”.
“El que volem és transformar models de producció i de distribució, establint relacions de guanyar-guanyar”.
Recentment, la tardor del 2015, han arribat a un acord amb el restaurant l’Om, de Manresa. El restaurant completarà el cercle posant al plat productes de proximitat Km0 i ecològics provinents de projectes coparticipats. I mengemBages tanca el cercle de producció local gestionada a partir de Mengem de l’Hort, comercialitzada en línia o a través de les botigues de Manresa i, ara també, incorporada en la proposta gastronòmica del restaurant
Nous projectes a la vista
L’empenta i la capacitat emprenedora de l’Alba no sembla que tinguin aturador i quan fem aquesta entrevista, a principis de juliol, ja té preparats alguns projectes nous que aviat veuran la llum.
Amb diversos productors de la Catalunya Central, com Ecopallareta, TornaTerra i el Celler Cooperatiu d’Artés posaran en marxa un programa de partenariat i de segell conjunt “Terra de Profit”, que aviat veurà la llum.
Estan treballant per fer la conversió a ecològics els menjadors d’alguns centres educatius. Un repte important, ja que es tracta d’incidir també en la planificació dels menús per que es tingui en compte la temporalitat i per tant poder vincular les produccions de petits agricultors ecològics de la comarca que darrerament van emergint.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?