Les Cols, el restaurant que Fina Puigdevall té a Olot, a la casa pairal on va néixer, és una estranya barreja entre tradició i modernitat. Un restaurant de luxe que ensalça el producte humil. Una cuina de qualitat, d’alta volada, amb arrels, feta amb els peus a terra.

Un restaurant de quilòmetre zero que atrau els gastrònoms d’arreu del món. A Les Cols hi ha qui arriba amb helicòpter. Gent atrafegada que surt de Barcelona, dina a Olot i se’n torna a l’hotel.

Però també hi ha qui s’ho pren amb més calma. Que la cosa s’ho mereix. Hi ha qui prepara l’excursió amb temps. I ja que van a Olot per dinar o per sopar, aprofiten i fan una petita ruta.

La Garrotxa en té molts, d’alicients, que ara no descobrirem. Però centrant-nos en el restaurant, la ruta comença a la vall de Bianya, a quinze minuts de Les Cols.

A la recta de la vall de Bianya hi trobem la granja de vaques La Canova, que són proveïdors del restaurant, de la llet i la carn de vedella.

Tirant una mica més amunt hi ha els Mas Farró, amb les ovelles i les cabres, que ensenyen tot el procés de producció del formatge.

Sortint d’aquí, queda molt a la vora la Casa Horitzó. El centre I+D de Les Cols. Però també on hi cultiven el fajol i el blat de moro, dos dels productes recuperats. Si es pot triar, millor anar-hi el mes de setembre, quan el fajol està florit.

Ara, a més, a la Casa Horitzó també hi haurà l’hort, on a més de verdures també hi volen plantar moltes herbes i moltes flors, i on faran també recuperació d’altres varietats antigues.

Sortint de Casa Horitzó, tenim can Dorca, per si volem conèixer un productor d’embotits que fa també la cria dels porcs.

Pujant, a Llocalou, tenim ca la Nàsia, que fa el pa, amb un forn de pa de llenya, amb escopeta.

Si vas parant a aquests cinc o sis llocs, i després véns a Les Cols, què et passa? Que trobes el pa molt més bo, els ous, si veus el galliner, també penses qui sap què et donen, si has vist les vaques amb els vedells mamant, i pasturant, aquella mitjana o aquell filet el trobes extraordinari…

Això és el que diu la Fina Puigdevall. Aquesta cuinera estrellada.

Aquesta és també la idea que inspira el projecte Proper. Si sabem d’on ve el que tenim al plat, mengem amb més gust. Això val pels esdeveniments especials, per la cuina de luxe. Però també, pensem, per la cuina de cada dia.

Això cada vegada passa més. La gent vol informar-se, la gent no vol aliments transgènics, la gent vol saber d’on ve el que menja”, afegeix la Fina.