El pèsol menjat fresc, de temporada i poc cuit, ens aporta moltes vitamines beneficioses per al sistema nerviós i antioxidants que ens protegeixen de l’envelliment cel·lular.

El pèsol a Catalunya es conrea al Maresme, al Baix Camp, i també a la Catalunya Central. Les principals varietats en gra són: la Floreta, de Ganxo, Garrofal i Negret.

El pèsol del Maresme és una selecció entre les varietats de la Floreta i el Garrofal, que es caracteritza per una gran dolçor, i el pèsol Negre, que es fa al Berguedà, al Solsonès i a l’Alt Urgell, es ven assecat i té un gust dolç i fi.

Botànicament parlant, el pèsol pertany a la família de les lleguminoses. Però des del punt de vista nutritiu es pot considerar llegum i hortalissa, igual que les faves. És a dir, quan és fresc el contingut nutritiu s’apropa més al grup de les verdures, que tenen un contingut mig de 5-10% d’hidrats de carboni i un 1-5% de proteïnes. Mentre que en forma seca es considera llegum, ja que presenta, com aquestes, un gran contingut d’hidrats de carboni de 20-50%, així com un 22% de proteïnes.

Quan anem a comprar pèsols frescos, els podem comprar amb la tavella o bé desgranats. Si comprem pèsols, per tenir-ne 1 kg de desgranats se n’han de comprar entre 2 i 3 kg amb tavella. La tavella ha de ser ferma i en obrir-la ha de ser humida per dins. Recordem consumir productes de casa nostra.

Si hi ha un ingredient que no us pot faltar al congelador, són els pèsols. Congelats els considerem una hortalissa. Ens poden anar molt bé per improvisar unes patates amb pèsols bullits per sopar, posar-los en una sípia estofada o fer-los ofegats a l’olla de pressió, recepta fàcil, ràpida i molt nutritiva, que us proposo a continuació.

Pèsols al minut

Ingredients(4 persones):

  • 1 Kg de pèsols desgranats.
  • 2 fulles de menta (opcional)
  • 1 ceba grossa (pot ser tendra)
  • 1 ou
  • 1 botifarra negra (opcional)
  • 1 cullerada d’oli

Preparació

Tota la preparació es fa directament a l’olla de pressió.

Posar l’oli, la ceba talladeta petita, la botifarra tallada a rodanxes i deixar-ho sofregir una mica. Afegir els pèsols (si són congelats, no cal descongelar-los prèviament) un vaset d’aigua, la sal i les fulles de menta. Remenar tots els ingredients. Trencar l’ou a sobre. Tapar l’olla i quan pugi la vàlvula a la segona ratlla, si la cuina és elèctrica, apagar el foc, sinó deixar-ho dos minuts més. Esperar que la vàlvula baixi sola, deixant l’olla sobre el fogó. Abans de servir, remenar perquè l’ou quedi a trossets, però amb compte per no trencar els pèsols.

Amb aquesta recepta fareu honor a la dita: “Ets eixerit com un pèsol”.