Algú es pot imaginar un estiu sense un sopar a la fresca i una crema o una truita de carbassó?

El carbassó és el fruit de la Cucúrbita pepo, i és una de les hortalisses més populars  i característica de l’estiu i de la nostra cuina Mediterrània. El carbassó però és originari d’Amèrica i ja formava part de l’alimentació més tradicional dels pobles precolombins.

El carbassó conté un 95 % d’aigua, vitamina C que podem aprofitar molt bé sobretot si el consumim jove, acabat de collir i cru, acid fòlic, betacaroté, potassi i magnesi.

Pel conjunt dels seus components nutricionals, el carbassó és una hortalissa molt refrescant i digestiva, molt versàtil a la cuina i molt adeqüada en les dietes hipocalòriques i de fàcil digestió, això si, sempre que utilitzem unes tècniques de cocció que no incloguin  massa greixos.

Com que a més a més hi ha moltes més possibilitats de preparar-lo i convençuda com estic de la bondat d’aquesta hortalissa, aquí us deixo alguns exemples per a utilitzar-lo aquest proper estiu.

carbassó_fresc

Foto: Lollyknit

Amanides, podem utilitzar els carbassons en cru per les nostres amanides d’arròs, de cus-cus o de llegums, en aquest cas us recomano els carbassons petits tallats a rodantxetes i afegir-hi herbes aromàtiques i llimona.

Quiches, de carbassó i formatge de cabra: saltejarem 2 carbassons tallats a rodanxes o a daus, amb una mica de sal, pebre i herbes aromàtiques, durant 10 minuts.  A part farem una barreja amb 3 ous i 300 cc de llet. Folrarem un motlle de quiche amb pasta brisa (la podem fer nosaltres o la podem comprar feta), a sobre hi posem el carbassó saltejat i el formatge de cabra tallat a rodanxes o esmicolat.  Hi incorporem la barreja de la llet i els ous, ho entrem al forn ja calent i ho deixem coure uns 25 o 30 minuts aproximadament a 170 ºC. Per sobre hi podem posar pinyons torradets i empolsimar de timó.

Carbassons a la graella. Quan ja els tingueu cuits al vostre gust (a mi m’agraden una mica crudités) hi podeu afegir la salsa següent: en un bol barregeu una mica de formatge “feta” esmicolat, alls, un bon grapat de menta o alfàbrega, tot ben trinxat i oli d’oliva extra verge. Us agradarà molt.

Pizzes o torrades. Podem posar en cru, rodanxes de carbassó molt fines per damunt d’una massa de pizza a punt de coure o d’una llesca de pa de pagès lleugerament torrat o un pa de coca. Per sobre hi posem formatge blau o algun altre formatge que us agradi, unes quantes avellanes trinxades, herbes aromàtiques i un rajolí d’oli. Posem la pizza o el pa dins el forn ja calent durant uns minuts.

Lassanya o carbassons gratinats amb beixamel o carbassons farcits. Us podeu imaginar tota classe de farciments, amb quinoa, amb arròs, amb bolonyesa, amb  brandada de bacallà…

Com veieu, existeixen un munt de possibilitats per preparar els carbassons, però si de debò voleu fer un plat molt especial, aneu al pagès o pagesa que tingueu a prop i encarregueu-li carbassonets petits amb la seva flor.  Feu els carbassonets a la graella tallats per la meitat i farciu les flors amb un formatge suau, les passeu per una pasta d’arrebossar o de tempura i les fregiu amb oli d’oliva. Resultarà un plat delicat, saborós, original i bo. I si no teniu cap contraindicació, el podeu acompanyar amb una copa de vi blanc, lleuger i fresquet de la nostra terra.