Image
  • Proper
    • Qui som?
  • Guia Bages Proper
  • Trobades de cuiners i productors
    • 3a Trobada de cuiners i productors
  • Agenda
  • Directori
  • Proper
    • Qui som?
  • Guia Bages Proper
  • Trobades de cuiners i productors
    • 3a Trobada de cuiners i productors
  • Agenda
  • Directori

proper.cat

Algú es pot imaginar un estiu sense un sopar a la fresca i una crema o una truita de carbassó?
De temporada
08/07/2016

Que bo, el carbassó

Eva Pio

Dietista-nutricionista a la Fundació Althaia
O pots aprofundir en el tema
#Carbassons

Il·lustració: Raül Royo

Il·lustrador...

Algú es pot imaginar un estiu sense un sopar a la fresca i una crema o una truita de carbassó?

El carbassó és el fruit de la Cucúrbita pepo. És una de les hortalisses més populars i característica de l’estiu i de la nostra cuina Mediterrània. El carbassó però és originari d’Amèrica i ja formava part de l’alimentació més tradicional dels pobles precolombins.

El carbassó conté un 95 % d’aigua, vitamina C que podem aprofitar molt bé sobretot si el consumim jove, acabat de collir i cru, acid fòlic, betacaroté, potassi i magnesi.

Pel conjunt dels seus components nutricionals, el carbassó és una hortalissa molt refrescant i digestiva. Molt versàtil a la cuina i molt adeqüada en les dietes hipocalòriques, De fàcil digestió, això si, sempre que utilitzem unes tècniques de cocció que no incloguin massa greixos.

Com que a més a més hi ha moltes més possibilitats de preparar-lo i convençuda com estic de la bondat d’aquesta hortalissa, aquí us deixo alguns exemples per a utilitzar-lo aquest proper estiu.

Carbassó

Receptes amb carbassó

Amanides

Podem utilitzar els carbassons en cru per les nostres amanides d’arròs, de cus-cus o de llegums. En aquest cas us recomano els carbassons petits tallats a rodantxetes i afegir-hi herbes aromàtiques i llimona.

Quiches

De carbassó i formatge de cabra: saltejarem 2 carbassons tallats a rodanxes o a daus, amb una mica de sal, pebre i herbes aromàtiques, durant 10 minuts.

A part farem una barreja amb 3 ous i 300 cc de llet.

Folrarem un motlle de quiche amb pasta brisa (la podem fer nosaltres o la podem comprar feta). A sobre hi posem el carbassó saltejat i el formatge de cabra tallat a rodanxes o esmicolat.  Hi incorporem la barreja de la llet i els ous, ho entrem al forn ja calent i ho deixem coure uns 25 o 30 minuts aproximadament a 170 ºC.

Per sobre hi podem posar pinyons torradets i empolsinar de timó.

Carbassons a la graella

Quan ja els tingueu cuits al vostre gust (a mi m’agraden una mica crudités) hi podeu afegir la salsa següent: en un bol barregeu una mica de formatge “feta” esmicolat, alls, un bon grapat de menta o alfàbrega, tot ben trinxat i oli d’oliva extra verge. Us agradarà molt.

Pizzes o torrades

Podem posar en cru, rodanxes de carbassó molt fines per damunt d’una massa de pizza a punt de coure o d’una llesca de pa de pagès lleugerament torrat o un pa de coca. Per sobre hi posem formatge blau o algun altre formatge que us agradi, unes quantes avellanes trinxades, herbes aromàtiques i un rajolí d’oli. Posem la pizza o el pa dins el forn ja calent durant uns minuts.

Lassanya o carbassons gratinats amb beixamel o carbassons farcits

Us podeu imaginar tota classe de farciments, amb quinoa, amb arròs, amb bolonyesa, amb  brandada de bacallà…


Carbassons amb flor

Foto: Good Food Revolution

Com veieu, existeixen un munt de possibilitats per preparar els carbassons. Però si de debò voleu fer un plat molt especial, aneu al pagès o pagesa que tingueu a prop i encarregueu-li carbassonets petits amb la seva flor.

Feu els carbassonets a la graella tallats per la meitat. Farciu les flors amb un formatge suau, les passeu per una pasta d’arrebossar o de tempura i les fregiu amb oli d’oliva. Resultarà un plat delicat, saborós, original i bo. I si no teniu cap contraindicació, el podeu acompanyar amb una copa de vi blanc, lleuger i fresquet de la nostra terra.

Deixa-hi un comentari

Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.

Vols subscriure't a Proper?

Cancel·la la resposta

Articles
relacionats

De temporada

Temps de calçots, dolços calçots

De temporada
Número 6

Albergínia, la verdura de l’estiu

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Twitter
  • Vimeo

newsletter

Subscriu-te i descobreix totes les novetats del teu entorn més proper

Proper

Primavera 2022

  • Iniciatives
  • Productors
  • Producte
  • De temporada
  • Veus
  • Restaurants

Proper

  • Equip
  • Contactar
  • Newsletter
  • Publicitat
  • Avís legal
logo CDmon

hosting by cdmon

Amics del Segell
Pujar