Image
  • Proper
    • Qui som?
  • Guia Bages Proper
  • Trobades de cuiners i productors
    • 3a Trobada de cuiners i productors
  • Agenda
  • Directori
  • Proper
    • Qui som?
  • Guia Bages Proper
  • Trobades de cuiners i productors
    • 3a Trobada de cuiners i productors
  • Agenda
  • Directori

proper.cat

Codony
Els codonys es consideren una fruita d'hivern, perquè malgrat que l'època millor per collir-los és la tardor, podem disposar-ne fins ben entrat el mes de gener.
De temporadaProducteRecepta
01/11/2021

Codony: com cuinar-lo, com menjar-lo

Eva Pio

Dietista-nutricionista a la Fundació Althaia
O pots aprofundir en el tema
#Codonys

Fotografia: Eva Pio

Dietista-nutricionista a la Fundació Althaia

El codony és el fruit d’un arbre molt bonic i més aviat de talla petita, el codonyer (Cydonia oblonga). Els codonys són de color groc-daurat quan estan madurs i la seva polpa és dura, astringent i agre, i també molt aromàtica.

De genollons genollons, collia collia, de genollons genollons, collia ….

CODONYS!

No és usual menjar-lo cru i en aquest escrit em proposo recordar algunes de les formes més fàcils de cuinar-los i més saboroses de menjar-los. La utilització dels codonys en la nostra cuina i en tota la cuina mediterrània és molt tradicional. Aquest fruit ja era conegut pels grecs i pels romans que a més a més l’oferien en els casaments i especialment a la núvia, com a símbol de fertilitat i també perquè el seu primer petó tingués molt bon gust.

Codony, fruita d’hivern

El codony es considera una fruita d’hivern, perquè  malgrat que l’època millor per collir-los és la tardor, podem disposar-ne fins ben entrat el mes de gener. Els codonys, un cop collits, poden conservar-se durant 2 o 3 mesos, o bé a la nevera o bé en un lloc fresc i sec.

Quan anem a comprar-los haurem de triar els que tinguin la pell de color groc-daurat. Els que tenen la pell verda i coberta de borrissol encara no són prou madurs. Pel seu aroma tan delicat, abans era costum guardar aquesta fruita dins les calaixeres, entremig dels llençols. 

Propietats nutritives del codony

El codony, nutritivament parlant, es caracteritza principalment pel seu contingut en potassi (200 mg per 100 g de porció comestible) i el seu contingut en fibres i tanins. Això fa que els codonys tinguin importants efectes astringents sobre l’organisme. Per les seves propietats nutricionals, podem dir que els codonys actuen com un tònic de les mucoses intestinals i ens ajuden a calmar els trastorns gàstrics.

El codony a la cuina

Amanida de codonyat

El codony, a la cuina, actualment la manera més coneguda i típica de menjar-ne és en forma de confitura de codony, el codonyat. La confitura de codony combina molt bé amb els formatges. A continuació us explico una recepta que ens pot servir d’entrant o de primer plat:

L’amanida d’enciam de fulla de roure amb codony, formatge (jo proposo el Tou dels Til·lers), avellanes i poma.

Per fer aquesta amanida tallarem la poma a dauets i la courem al microones duran 2-3 minuts amb una mica de sal i oli. Posarem una làmina de codony sobre una torradeta i a sobre una llesqueta de formatge.  Podem posar tantes torradetes com vulguem. 

Per servir l’amanida posem l’enciam, les torradetes un xic gratinades, els dauets de poma i les avellanes trinxadetes per sobre. La podem amanir amb una vinagreta d’avellanes.

Segons plats

El codony fresc, però també podem utilitzar-lo per a menjar com a guarnició. D’un bon rostit de Nadal,  pollastre al forn, conill, rostit de vedella o de porc, espatlla de xai al forn o qualsevol altre tipus de vianda. O també d’un peix al forn o a la planxa. 

Per fer-ho, primer pelarem els codonys i els tallarem a quarts. Els traurem les llavors i els posarem a bullir durant 15 minuts dins una olla convencional o durant 5 minuts al vapor dins una olla a pressió.

A partir d’aquí els podem posar directament a la cassola del rostit per a fer un últim xup-xup. O els podem posar al forn o a la graella uns minuts amb un rajolí d’oli i herbes de Provença, perquè es torrin una mica. O fins i tot els podem passar per la paella amb una mica d’oli i un rajolinet de mel.

Allioli de codony

Ah! I per la carn a la brasa i les patates al caliu, no ens podem d’oblidar de l’allioli de codony.

Doncs bé, tenim un entrant amb codony, uns segons plats acompanyats de codony fresc i encara podem fer unes postres amb codony, de fet estem parlant d’una fruita.

Per exemple podem fer una Tarta Tatin amb codonys. 

Però la recepta que us proposo avui és un Crumble.

Crumble de codonys

Crumble de codonys i pomes

Ingredients per 6 persones:

  • 500 g de codonys
  • 500 g de pomes
  • 60 g de mantega
  • 180 g de farina
  • 60 g de sucre

Elaboració:

  • Pelar els codonys. Tallar-los a quarts i fer-los coure durant 15 minuts dins un cassó amb aigua bullint. Escórrer i tallar a dauets.
  • Escalfar una mica de mantega dins una paella. Afegir els dauets de codony i 20 g de sucre. Remenar i deixar fondre tot suaument. 
  • Tallar la poma a dauets. Afegir-la a la paella amb els codonys. Remenar i deixar coure tot junt uns minuts.
  • Posar els dauets de codony i de les pomes dins una safata per anar al forn.
  • Dins un bol, barrejar amb les mans la farina, la mantega a trossets i el sucre restant. Ha de quedar una barreja grossera.
  • Posar aquesta barreja sobre la fruita. Coure al forn calent (no al gratinador) durant uns 20 minuts.

No cal “ser aspres com els codonys” però sí que aquest hivern i per fer caliu de llar, podem posar una taula ben guarnida amb pomes, peres, magranes, fruits secs i codonys. Com ho veieu?

Més receptes amb codonys?

La Montse del blog Femcuinetes ens en proposa una de clàssica. fent servir el codony com a guarnició d’un plat de carn. Una recepta d’El Llibre del coc del mestre Robert:

  • Gallina i codonys bullits en olla

En el blog del programa Cuines, de TV3, trobem una recepta del bacallà a la manresana, en la qual intervé un allioli de codony. Una recepta del cuiner Josep Torras, del restaurant Mirador de Montserrat:

  • Bacallà a la manresana amb allioli de codony

Aquest article es va publicar per primer cop el desembre del 2015. Ek novembre del 2021 l’hem ampliat, afegint-hi alguna recepta més.

El clàssic codonyat… o no tan clàssic

Catalina Aguiló, per a la televisió de les Illes, IB3, ens proposa uns codonys especiats, una recepta antiga:

El codony, un cultiu milenari

Des del digital Fora Vila, de les Balears, ens expliquen que el conreu del codony és anterior al de les seves parentes; les pomeres i les pereres.

Segons aquest article, trobem referències en documents de 600 anys abans de Crist. En aquell temps el codony era un element ritual en casaments. Per als nous casats, tot un símbol de dolçor i fertilitat.

Deixa-hi un comentari

Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.

Vols subscriure't a Proper?

Cancel·la la resposta

Articles
relacionats

De temporadaProducte
Número 4

Figues: dues receptes per assaborir-les

Producte

Els olis del Bages són olis prèmium

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Twitter
  • Vimeo

newsletter

Subscriu-te i descobreix totes les novetats del teu entorn més proper

Proper

Primavera 2022

  • Iniciatives
  • Productors
  • Producte
  • De temporada
  • Veus
  • Restaurants

Proper

  • Equip
  • Contactar
  • Newsletter
  • Publicitat
  • Avís legal
logo CDmon

hosting by cdmon

Amics del Segell
Pujar