Els iogurts de La Fageda formen part del meu paisatge particular ja fa anys, molts. No recordo amb exactitud quan els vaig començar a trobar en alguna botiga i, com que tenia una lleu, vaga, noció del projecte social que hi havia al darrera, els vaig comprar. Els vaig tastar i estaven bons, més bons que els “normals”, i a partir d’aquí ja no han sortit de la meva llista de la compra habitual.

En aquells temps costava de trobar-los. Havies d’anar a uns supermercats en concret, perquè en els altres l’espai dedicat als iogurts estava ocupat per un parell de grans multinacionals, els productes de marca blanca, i poca cosa més. Poc a poc, però, els iogurts de La Fageda han anat consolidant la seva presència, i a dia d’avui els pots trobar gairebé a tot arreu. Mantenint la qualitat del primer dia.

A més, de mica en mica, també es poden trobar unes quantes variants. Natural, ensucrat, amb gust de llimona, de maduixa, de plàtan. La gamma de productes inclou també postres làctics: flam de vainilla, crema catalana i crema de xocolata. Més recentment, trobem els bífidus, desnatats, iogurts per beure i, alerta, els grecs. I dic alerta perquè si els tasteu, aquests grecs, potser no en voldreu cap altre, a partir de llavors, que el seu gust omple la boca, d’un sabor a llet intens, suau, cremós… No digueu que no us he avisat.

Iogurt de granja

El iogurt de granja de La Fageda es fa amb llet que no té més de 48 hores. No calen ni conservants ni colorants. La pasteurització de la llet a 95º C elimina només el gèrmens patògens. El iogurt conté microorganismes vius que produeixen efectes benèfics sobre la nostra flora intestinal i ens faciliten la digestió.

El iogurt de granja es fa amb la llet de les pròpies vaques. La granja controla tot el procés, des del farratge fins les condicions de vida del bestiar. Amb una llet d’aquestes característiques, el procés productiu és molt més suau i raonable que el que pot aplicar una gran indústria, que rep la llet de molts productors i l’ha de manipular per tal d’obtenir una matèria estàndard. Per aquesta raó, el iogurt de granja és un producte d’una qualitat superior, tal i com s’aprecia en les seves propietats organolèptiques (textura, gust, grau d’acidesa…).

El control de la matèria primera, el procés industrial integrat i un exhaustiu control de la qualitat, permeten aconseguir un iogurt menys àcid, més cremós, amb més sabor i sense additius. Un autèntic “iogurt de granja”, apreciat per més d’un milió de consumidors del mercat català.