La catxaruda
Escudella, catxaruda, catxaruta o escatxarrutat.
Confesso que la primera vegada que vaig sentir això de la catxaruda va ser aquest desembre passat. Al Mercat de la Terra que organitza Slow Food Barcelona, el mes de desembre passat s’anunciava la participació estel·lar de “Pep Salsetes, el mediàtic cuiner-pagès d’Slow Food Vallès, expert en cuina tradicional vallesenca i llavors de varietats antigues, que cuinarà una catxaruda vegetal amb escarola i mongetes del Carai”.
Allà vam poder veure en Pep Salsetes en acció, i tastar aquesta enigmàtica catxaruda, per descobrir que, al capdavall, s’assembla molt al que a casa en diem una escudella.
Per aprofitar tot el que dóna l’hort
Tal com ens destaca Pep Salsetes en el seu llibre “La cuina dels vallesans”, el mot “escudella” prové de l’estri medieval que es fabricava, entre d’altres, al carrer Escudellers de Barcelona. Estri que servia, i que serveix, per fer unes menges sucoses ben conegudes de la gastronomia catalana: escudella de pagès, escudella barrejada, de Nadal, de congre…
Catxaruda seria el nom que rep aquesta sopa a la zona del Vallès. Una escudella barrejada amb tota una sèrie de productes de l’horta, que es poden barrejar segons el gust o del que es diposi. Col, bròquil, coliflor, porro, api, enciam, escarola, patata i llegum. Sent del Vallès, mongeta del ganxet serà la més apropiada. De carn, poca. Amb un grapat d’arròs o de fideus.
Com remarca Pep Salsetes, “aquesta escudella catxaruta no té res d’especial, però sí un nom de sonoritat potent i arcaica, que cal conservar”.
Escudelles d’aquesta mena se’n feien per Carnaval. Inicialment pensades per als pobres, en alguns llocs s’han acabat convertint en festes populars ben concorregudes.
Un projecte d’horta ecològica
Si hem de ser rigorosos, de “la Catxaruda” ja n’havíem sentit a parlar abans del Mercat de la Terra del desembre. Si busqueu la paraula a Google, segurament trobareu que amb aquest nom un parell de joves, la Marta i el Gerard, estan impulsant un projecte d’horta de producció ecològica. Amb més de 2’5 hectàrees de cultiu actuals, han recuperat les antigues feixes de cultiu de l’horta de la Masia de Can Bosch, Gallifa.
La llavor de la majoria de les plantes ha estat produïda per ells mateixos. Des de La Catxaruda volen recuperar i promoure el cultiu de varietats antigues d’horta, amb la voluntat de millorar la biodiversitat i la diversitat de gustos a la taula.
I si vaig conèixer l’existència d’aquest projecte va ser gràcies a la gent de Socium, que en distribueixen el seus productes.
En aquest petit vídeo de poc més de tres minuts, el Gerard i la Marta expliquen la seva filosofia de treball:
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?