Al mateix edifici on s’elaboren les famoses galetes d’ametlla Trias, a Santa Coloma de Farners, està ubicat el Museu Trias de les Galetes. El museu va ser inaugurat l’any 1994 i renovat l’any 2008. I és que Galetes Trias és una empresa centenària —va ser fundada l’any 1908— i té un important patrimoni industrial que ha volgut preservar i donar a conèixer amb aquest museu.

De fet, el Museu Trias de les Galetes forma part de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, la XATIC, que promou la difusió del patrimoni industrial català. Entre altres empreses vives pertanyents a aquesta xarxa, trobem també Simon Coll, de Sant Sadurní d’Anoia, Pastes Sanmartí, de Caldes de Montbui, Torrons Vicens, d’Agramunt, i Licors Portet, els de la Ratafia dels Raiers, de la Pobla de Segur.

Un recorregut per la història de les galetes artesanals

La visita al Museu Trias comença amb un audiovisual on s’explica la història de l’empresa i la seva evolució fins a l’actualitat.

A continuació trobem una reproducció de la pastisseria tal com era el 1908, on es van començar a vendre les galetes Trias. Amb el taulell original, el despatx del fundador de l’empresa, en Joaquim Trias i Vidal, amb mobiliari de finals del segle XIX. Entre els documents exposats, una llibreta amb tres-centes fórmules de pastisseria i galetes.

Una important col·lecció de peces i maquinària permet seguir l’evolució de la tecnologia que s’ha fet servir al llarg del temps per l’elaboració de l’assortiment tradicional de Trias: les Teules, els Neulets, els Pralinets i els Crocantins.

I per últim, una exposició de les llaunes amb què s’han comercialitzat les galetes des del 1911, que són un reflex dels gustos i modes de la societat de cada època. Les primeres capses eren de llauna, però a partir del 1922 es van fer servir també capses de cartó per empaquetar les galetes per la seva comercialització.

Quatre generacions de galetes Trias

Actualment són la tercera i quarta generació dels descendents del fundador de l’empresa els que porten endavant el negoci familiar.

Continuen elaborant les galetes segons les receptes originals, amb matèria primera de qualitat, sense conservants ni colorants, però han modernitzat el procés productiu, fent una important inversió en innovació de maquinària, per incrementar la producció sense perdre la qualitat que ha fet famós el seu producte arreu.

El disseny de les llaunes, un tret distintiu

Galetes Trias comercialitza diferents formats per a grans superfícies i petit comerç, canviant la presentació i la varietat de galetes que s’ofereixen per a uns i altres.

A més, el disseny dels envasos va ser un dels seus trets distintius. Han traspassat fronteres els que tenen imatges de Gaudí i Barcelona, pensats pels turistes estrangers, principalment per als japonesos. També en tenen amb imatges de Girona, la Garrotxa, Santa Coloma de Farners… que han fet incrementar el consum en temporada d’estiu, evitant així l’estacionalitat de les seves vendes, especialment al Nadal.

Una dolça visita a Santa Coloma de Farners

Podeu visitar el Museu de dilluns a divendres i, des d’uns grans finestrals, observar part del procés d’elaboració i empaquetament. Per finalitzar la visita al Museu, i recuperar forces, ofereixen uns tasts de les seves creacions, de les clàssiques, acompanyades de vi dolç.

A la botiga que està situada a la planta baixa podreu escollir i comprar entre tot el ventall de productes que actualment comercialitza Galetes Trias, com les de la línia Triabé, sense gluten i sense sucre, les Orgànic Teules, fetes amb ingredients ecològics, o les que combinen xocolata i taronja. També trobareu els envasos turístics i les de la línia Mediterrànies.

Us aconsello també que feu una visita al poble de Santa Coloma de Farners. Al centre trobareu el local on estava ubicada la tenda originària de Galetes Trias, on podreu degustar i comprar altres productes de pastisseria com els carquinyolis o la coca de ratafia.

Per últim, i pels cuinetes de casa, us aconsello que doneu una ullada als maridatges, dolços i salats, que Galetes Trias proposa amb les seves teules de xocolata, ventalls, neulets…

 

Article publicat originalment al blog Retalls de cuina.