Hem visitat les vinyes de Can Calopa, dintre de les activitats de les Jornades de la Vinya i el Vi del Parc de Collserola (*). Aquesta finca està situada en el terme de la ciutat de Barcelona, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, a l’alçada del km 4,8 de la carretera BV-1468 de Molins de Rei a Vallvidrera. Són uns terrenys de l’ajuntament de Barcelona, cedits a la Cooperativa L’Olivera per a l’explotació de les seves vinyes i per a l’elaboració dels vins de la ciutat de Barcelona: el Vinyes de Barcelona i el Vinyes de Collserola.

Els vins de la ciutat

La idea va néixer a l’època de l’alcalde Clos, quan ell viatjava arreu del món i sovint li oferien el vi de la ciutat visitada. En aquell moment Barcelona no en tenia, de vi propi. L’alcalde coneixia la tasca duta a terme per la Cooperativa L’Olivera per a la integració social i laboral de persones amb discapacitats, que elaborava vins i olis a Vallbona de la Monges, i els va oferir l’explotació de les vinyes de Can Calopa, unes tres hectàrees, a la ciutat de Barcelona, dintre del parc de Collserola.

La Cooperativa L’Olivera va acceptar, amb la condició de poder reproduir a Barcelona el mateix projecte social que estava duent a terme a Vallbona de les Monges: una explotació amb una llar-residència i un Centre Especial de Treball (CET) per a persones amb discapacitat intel·lectual i/o risc d’exclusió social. Actualment a Can Calopa viuen i treballen 12 nois esperant que més endavant les circumstàncies econòmiques millorin i puguin traslladar-se a viure a la ciutat.

Integració social i producció artesana de vi

La Cooperativa L’Olivera va néixer fa 40 anys a Vallbona de les Monges (L’Urgell). Actualment, a banda de les explotacions de Vallbona de les Monges i de Can Calopa, també treballen les vinyes del parc de Can Gambús a Sabadell (Vallès Occidental). Elaboren els vins de la ciutat de Sabadell, un de blanc i un de negre. També elaboren els vins de Can Coll, de Cerdanyola del Vallès, en aquest cas amb el raïm cultivat a les vinyes de Can Coll.

En tots els casos tots els processos es fan manualment. També estan iniciant un nou projecte a Castellar del Vallès i assessoren viticultors de Sant Fe del Montseny. Com els ajuts de les administracions s’han reduït molt aquests anys, han augmentat la producció de vi i les tasques d’assessorament per tal de crear nous llocs de treball, ja que la situació del mercat laboral actual tampoc crea oportunitats per a persones amb capacitats especials.

La vinya a Collserola

El conreu de la vinya no és estrany a Collserola. Abans de la fil·loxera a tot arreu es conreava. A Can Calopa hi podeu veure una premsa de vi del segle XVI. Però l’arribada de la fil·loxera a finals del segle XIX van desaparèixer gran part de les vinyes catalanes.

En el cas de Barcelona, ja no es van tornar a plantar fins l’any 2001, encara que no va ser fins a uns anys després, amb la plena cessió de l’explotació a la Cooperativa L’Olivera, l’any 2010, que es va tornar a fer vi a Barcelona.

A les vinyes de Can Calopa només s’elaboren vins negres, els dos vins de Barcelona: el Vinyes de Barcelona i el Vinyes de Collserola (D.O.Catalunya). Tots dos amb syrah i garnatxa, que es vinifiquen per separat, per controlar millor la seva qualitat, abans de fer el cupatge. En aquestes tres hectàrees també es conreen altres tipus de raïm: agiorgitiko, aglianico i sangiovese, varietats exòtiques importades de França, Itàlia i Grècia, amb una adaptació i producció dispars.

Pisarello visita Can Calopa per conèixer el funcionament de la cooperativa l’Olivera. Foto Ajuntament de Barcelona.

Una visita recomanable

Us recomanem aquesta visita, ja que és molt interessant descobrir aquestes vinyes situades a la ciutat de Barcelona, on s’elabora el vi de la ciutat, i el projecte social que hi ha darrera.

Encara que no podreu comprar el vi de la ciutat, ja que el vi elaborat en aquesta finca només és per ús del consistori. Sí que hi podreu adquirir els vins i olis que s’elaboren a Vallbona de les Monges, i contribuir així a que una cooperativa d’integració social com és la Cooperativa L’Olivera pugui continuar endavant amb la seva important tasca social.

 

(*) Aquest article va ser escrit el juny del 2015, després de la visita de l’autora que hi va fer l’autora el dissabte 20 de juny (nota de l’editor).

Actualment, sí que tenen a la venda al públic els dos nous vins: Vinyes de Collserola i Vinyes de Barcelona, elaborats a la masia de Can Calopa.

 

Publicat originalment al blog Retalls de cuina.