Benvinguts a Pagès és “la festa major de la pagesia, el territori, els productes de proximitat i la gastronomia catalana”.

La idea és senzilla. Apropar el món de la pagesia a la ciutadania. Amb unes jornades de portes obertes en què participen productors, restaurants i allotjaments de totes les comarques de Catalunya.

Objectiu ambiciós

Es tracta de que la gent pugui visitar les granges. Conèixer els pagesos, la feina que fan. I descobrir d’on vénen els productes que tenim o que hauríem de tenir a taula.

Però el que es busca, facilitant aquest coneixement, és “visibilitzar el producte, afavorir el reequilibri territorial, potenciar el gastroturisme, que és una eina més que té el pagès per viure arrelat al territori”. Això diu Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, des d’on s’ha impulsat la iniciativa, que ha comptat amb el suport de diverses administracions i entitats.

Un cap de setmana

La idea es concreta en un cap de setmana. El 2021 serà els dies 2 i 3 d’octubre. Durant aquest cap de setmana, granges d’arreu del país estan preparades i esperant rebre la visita de tot aquell que s’hi vulgui apropar. Al lloc web de Benvinguts a pagès poden consultar totes les propostes disponibles, agrupades per comarques o per categories, i des del mateix lloc es poden fer les reserves.

Cada pagès organitza la visita per explicar la seva feina diària i ofereix un tast dels seus productes, a més de proposar altres activitats adreçades generalment a un públic familiar.

A tall d’exemple, en l’edició del 2021, les explotacions del Bages que es poden visitar són quatre: el celler Grau i Grau de Castellfollit del Boix, Masiets & Perich a Rajadell, la Torre d’en Roca a Sallent i la mel de Cal Fuster de Castelladral, a Navàs.

Uns pagesos entusiastes

Després de la primera edició, el 2016, Massanés reconeixia que “hi ha mil coses a polir, però una cosa que ens feia patir i en canvi el resultat ha estat excel·lent és que els pagesos, com a explicadors del seu producte i de la seva finca s’han mostrat molt bons, entusiastes, entregats. L’experiència ha estat brutal”.

La idea està basada en una experiència francesa, “La France de ferme en ferme”, que es va celebrant, als voltants de Sant Jordi, ja fa més de vint anys.

Si bé les primeres edicions del Benvinguts a Pagès es van organitzar des de la Fundació Alícia, a partir del 2021 el pes de la coordinació recau en la Prodeca, la Promotora dels Aliments Catalans.

Més informació