Fira de l’oli Vera
Warning: Use of undefined constant - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/proper.cat/web/wp-content/themes/proper/single.php on line 110A Bigues i Riells, una fira dedicada al producte de proximitat, una cita consolidada per reivindicar i recuperar la varietat autòctona d’olivera del Vallès, la Vera.
Hem anat a fer fer un tomb per la fira de l’Oli Vera, a Bigues i Riells. Confesso que, tot i ser del Vallès, desconeixia totalment l’existència d’aquesta varietat, possiblement perquè a la meva zona, en un racó del Vallès Occidental, ja no hi queden oliveres. Així que vàrem poder conèixer, tastar i comprar aquest oli originari de la nostra comarca.
Encara que també es pot trobar de forma testimonial en altres indrets, l’olivera de la varietat Vera va ser predominant a les comarques del Vallès, Occidental i Oriental, i també s’estén pel Bages, l’Anoia i el Baix Llobregat. Depenent de la zona, també es coneix amb els noms de Grossal o Tinenta. Ha estat habitualment un conreu secundari a les nostres comarques, i per aquest motiu es troba en plantacions irregulars i amb arbres de molta edat.

Tastos d’Oli
Es tracta d’una varietat força productiva, però també alternant, de maduració tardana i amb bona capacitat d’adaptació a condicions adverses. L’oli que se’n produeix és d’un verd intens, lleugerament afruitat, amarg i picant intens, amb aromes secundàries de fulla i menta. Al Vallès no hi ha gaire costum de filtrar l’oli, el que s’anomena “oli del raig” i que va deixant un solatge al cul de l’envàs.
És justament acabat de fer quan presenta les seves millors característiques organolèptiques; unes característiques que es van perdent amb el pas del temps, sense deixar de ser un oli excel·lent.
Enguany, el 2016, s’ha celebrat la quarta edició d’aquesta petita fira i ja s’ha convertit en una cita consolidada pel que fa a la seva tasca de reivindicació i recuperació de la varietat Vera. La fira ens ofereix la possibilitat de conèixer i tastar aquest oli i xerrar amb els seus productors. Un d’ells, de Can Nualart, ens explica que cada any n’exhaureixen la producció. Bon senyal! Naturalment, no hem deixat de comprar-ne unes ampolles per endur-nos a casa. Durant tot el matí s’ha pogut fer una visita al trull de Can Sapera, participar en un tast d’olis o gaudir d’un taller de cuina, entre altres activitats.
La fira l’organitza l’Ajuntament de Bigues i Riells amb la col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Oriental i Slow Food Vallès Oriental. Compta amb el suport de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.

Visita al trull de Can Sapera
Article i foto de portada publicat originalment a Jordi Canals – jordi1915.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?